Szynka iberyjska Wrocław – Hiszpańska szynka dojrzewająca

Szynka iberyjska Wrocław – Hiszpańska
szynka dojrzewająca

Pluma iberico de bellota, czyli szynka długodojrzewająca iberyjska, którą dostaniesz w naszej restauracji „Nasycona” we Wrocławiu jest wyjątkową odmianą hiszpańskiej wędliny. Uznawana jest za produkt luksusowy, nadzwyczajny. Szynka iberyjska znana jest z tego, że wytwarza się ją w określony, specjalny sposób. Głównym składnikiem jest wieprzowina pozyskiwana z półdzikiej świni, która najlepiej przystosowała się do warunków panujących na Półwyspie Iberyjskim. Produkowana jest tylko na terenie Hiszpanii i Portugalii.

Presa iberico de bellota – Wrocław

Pochodzenie ma ogromny wpływ na jej jakość oraz niezwykły posmak. Świnię iberyjską możemy poznać po ciemnej barwie, długim ryjku, delikatnym owłosieniu, silnych, umięśnionych nogach oraz po dużych uszach, które przysłaniają oczy zwierzęcia. Swobodnie wypasana na pastwiskach żywi się głównie żołędziami, dzikimi trawami i ziołami, co sprawia, że szynka presa iberico de bellota posiada wyjątkowy smak i aromat. Ubój odbywa się raz w roku, kiedy zwierzęta przybierają największą masę, czyli zimą.

W czasie dziewięciu miesięcy wysusza się i dojrzewa, nabywa wyjątkowego aromatu. Jej przygotowanie jest bardzo długie i specyficzne. Zawiera wiele elementów, ale dzięki temu posiada ciemnoczerwoną barwę i nieporównywalny z niczym innym smak. Przez dużą ilość tłuszczu w mięsie szynka posiada unikatową konsystencję. Jest jednym z najlepszych hiszpańskich tapas, cieszy się dużą popularnością wśród turystów i mieszkańców. Podaje się ją w delikatnych, cienkich plastrach bez dodatków. Smak szynki doceniany jest przez wielu koneserów i określany jako głęboki oraz złożony. Charakterystycznie powieszone nogi świń z czarnym kopytem na sznurku zwracają uwagę konsumentów.

Hiszpańska szynka dojrzewająca – Wrocław

W naszej restauracji możesz spróbować jej na miejscu, we Wrocławiu. Dobierz do tego butelkę wina z naszej karty, co pobudzi Twoje kubki smakowe. Gwarantujemy jedną z najlepszych jakościowo szynek iberyjskich na terenie Wrocławia. Zapewniamy, że doznania będą wyjątkowe i niezapomniane. Polecamy wszystkim tym, którzy nie boją się poznawać nowych smaków. Fani hiszpańskiej kuchni z pewnością docenią walory pluma iberico de bellota i zakochają się w niepowtarzalnych nutach smakowych. Podczas konsumpcji można zmysłami przenieść się do słonecznej Hiszpanii i urozmaicić sobie zwykły obiad czy kolację. Idealna na przystawkę, ale też jako część głównego dania. Kompetentna obsługa naszego lokalu oraz aranżacja wnętrza dostarczą wrażeń i nowych wspomnień z hiszpańskiej uczty.

Przewiń do góry